MCL deel 2

Gepubliceerd op 22 oktober 2022 om 12:27

Mijn vorige bezoek aan de post covid poli van het MCL voelde als een deceptie. Een klap in het gezicht. Een illusie armer kwamen we thuis. Wel had ik nog veel vragen en een consult afgedwongen bij de fysiotherapie van de post covid poli. Afgelopen woensdag werd ik gebeld dat er een gaatje vrij was gekomen op vrijdagmiddag.  

Ons uitje naar Bakkeveen werd nu een uitje MCL. Ik was blij dat Ivo mee was. Ik verwachtte een gesprekje van een half uur maar was uiteindelijk 2 uur onder de pannen met onderzoeken en gesprek. Als ik dat had geweten had ik me nog meer gedeisd gehouden die dag. Nu was ik al wat moe toen het consult nog moest beginnen. Toch ook weer lang wachten en spanning die ook energie kostten. 

 

Deze fysio heeft inmiddels meer dan 150 post covid patiënten gezien. Net zoals bij de ergo merk je meteen dat ze er weet van hebben en dat je op het juiste adres bent. Hij was oprecht benieuwd naar mijn ervaringen en vragen. Wat ik niet had verwacht was dat ik ook allemaal testjes moest doen. Wat er uit kwam was wel positief. In die zin dat mijn armkracht weer in goede zin vooruitgaat. Ik kneep blijkbaar bovengemiddeld voor vrouwen van mijn leeftijd terwijl ik juist het gevoel heb dat ik nog amper kracht heb. Ademhalingsspieren functioneren gemiddeld en m'n looptest scoorde ik op 85%. Ik merkte dat het gesprek m'n hoofd al zo overbelaste dat ik het met de wandeltest uitzette en in een stabiele cadans met rustige buikademhaling m'n hoofd weer rustig kreeg en toch flink kon lopen. 

 

Wat mooi was, was dat deze fysio mij goed zag. Hij prikte zo door mij heen en benoemde dat ik een open sensitief persoon ben en heel veel oppak van sfeer en anderen. Hij schatte in dat ik hierdoor erg goed ben in mijn werk als kindertherapeut maar ook dat deze vaardigheden me nu ook tegen kunnen werken. Ik pak namelijk alles op! Hij sloeg de spijker op zijn kop. Ik kon ook goed praten over mijn connectie tussen mentaal en fysiek. M'n kwetsbaarheden en hoe het elkaar beïnvloedt. Hij kon bij mijn lopen zien dat ik dit al gebruikte ten goede. Hij ziet veel patiënten over hun grenzen gaan omdat ze denken zichzelf te moeten bewijzen terwijl ik tijdens het lopen aan zelfzorg deed en volgens hem daardoor een veel eerlijker beeld liet zien, dat op 85% uit kwam. Mijn bloeddruk en zuurstof gehalte waren beter dan voor het lopen terwijl andere patiënten juist omhoog schieten om zich te willen bewijzen en zichzelf opblazen. 

 

Wat duidelijk werd is dat ik eigenlijk heel goed ingelezen en bewust ben, en daar ook naar handel. Ik kreeg enorm veel positieve feedback wat me ook heel goed deed. Ik ben al maanden zo hard aan het werk naar eigen inzicht. Bijna niemand weet wat goed is of niet, maar deze man heeft al 150 anderen gezien en als hij zegt dat ik het super doe dan doet dat verdomde goed! " Je doet het echt heel goed en je bent al zo ver". Hij gaf aan over mijn terugvallen dat het vooral ook veel pech is. Eerst de 2e besmetting, vervolgens hooikoorts dat op het lijf sloeg en erna de hitte van de zomer wat voor vele post covid patiënten grote problemen gaf. Geduld en doorgaan blijft het devies. 

 

Mijn lichaam lijkt te sterken en klaar voor de opbouw waar ik mee bezig ben maar het blijft een dun laagje tussen goed opbouwen en teveel te snel doen. Hij zal fysio 058 berichten wat de uitslagen waren en wat er nav mijn verhaal aan ondersteuning gewenst is. Mijn grootste vraag ging ook over mijn bovenbenen. Die af en toe het verrassend makkelijk doen maar ook met regelmaat pijnlijk zijn. Dat het moeilijk te merken is wat de post virale pijn is en de spierpijn. Voor de post virale pijn slik ik aminozuren en dat helpt. Maar toch nu op dit moment weer flink last. Wat betekent dat en moet ik dan wel of niet bewegen? Hij gaf aan dat ik waarschijnlijk heel veel spiermassa ben kwijtgeraakt afgelopen jaar. Van enorme sporter naar dit. Nu ik weer meer doe, zal ik eerder verkrampen en verzuren. Klinkt eigenlijk heel logisch. De fysio moet gericht zijn op spieropbouw en conditie, evenals mijn voeding. Hier gaan we de komende periode op inzetten. Ook is 1 keer in de week de spieren trainen te weinig maar mag niet meer dan 3 keer. Dus eerst maar dinsdag fysio en vrijdag thuis. Hier kan ik tenminste wat mee, duidelijke richtlijnen!

 

Dit zegt niks over de andere kant van de post covid, het zenuwstelsel en de overprikkeling, maar daar ben ik ook heel bewust mee bezig. Helemaal kapot maar opgelucht naar huis. Vorige keer ging ik huilend in het karretje naar de uitgang. Nu weer in het karretje maar met een big smile!!! 

 

Ik moet even bijkomen van dit alles maar spendeer met alle liefde mijn dag vandaag op bed door met een boekje en een muziekje! Ben volgens mij voor het eerst dit jaar echt weer eens trots op mezelf. Daar moet ik maar even van nagenieten. 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb