nieuwe routine

Gepubliceerd op 6 september 2022 om 10:58

Een belangrijk symptoom bij long covid is het overprikkelde zenuwstel. Je rust zenuwstelsel en actie zenuwstelsel zijn uit balans.

Dit vraagt op aanpassing in je dagelijkse leven. In deze blog vertel ik over wat ik doe voor een betere balans. 

Zoals c support op zijn pagina mooi verwoord, zorgt bij post covid alles wat je doet, elke prikkel die je krijgt, voor actie van het gaspedaal in je lijf (sympathische deel van je zenuwstel). Dit kan lichamelijke actie zijn (wandelen, fietsen) of geestelijke actie (boek, lezen, schermtijd, geluiden opvangen). Bij post covid reageert echter het rempedaal in je lijf (parasympatisch zenuwstelsel) niet voldoende. Alle prikkels komen heftig binnen en worden niet tot nauwelijks geremd door het rust zenuwstelsel. Het lichaam staat teveel aan en in paraatheid, alsof er continu dreiging is. 

Kortom, het lichaam is compleet uit balans. Wat ik ook weet vanuit mijn psychomotorische therapie achtergrond is dat er voldoende te doen is om het lichaam weer meer in balans te krijgen. Ik ben me in gaan lezen en kwam op Charlotte Labee, een ervaringsdeskundige die zich is gaan ontwikkelen in het overprikkelde brein, wat ook de naam is van haar nieuwe boek. 

Vele methodes om je zenuwstelsel tot rust te krijgen waren me al bekend maar een duidelijke leidraad heeft me zeker geholpen. Zorgverleners zullen herkennen dat een ander helpen vaak gemakkelijker is dan het op jezelf toepassen ;-) 

In haar boek heb ik ook gelezen over de nervus vagus, de lange hersenzenuw die uit de hersenen doorloopt naar het onderlichaam en onder andere maag, darmen, hart, longen, gezicht, nek, ogen en oren verbindt. Hierdoor begreep ik ook beter waardoor ik zo'n last van mijn ingewanden kreeg als ik meer uit balans was. Hersenen en ingewanden zijn enorm met elkaar verbonden. Zelf herken je misschien ook wel de maagklachten of darmklachten bij drukte en stress...

 

Wat ben ik nou praktisch gaan doen? 

- de ochtenden gestart met meditatie. Klinkt voor velen zweverig maar hoeft het helemaal niet te zijn. Zo vindt ik de ochtend meditatie van Sanny Verhoef op youtube prettig of de startmediatie voor dankbaarheid van Charlotte Labee (dankbaarheid heeft grote positieve gevolgen voor het brein. Is het hoogst haalbare frequentie volgens Labee)

- yoga. Hier was ik al eerder mee gestart omdat krachttraining niet altijd goed viel. Ook yoga heeft een suf imago maar daar kom ik helemaal van terug. Uitgebreid rek en strekken. Mag wat was ik stijf en verkrampt na maanden weinig doen. Yoga maakt me echt soepeler. Morgens ga ik buiten in de tuin met youtube samen met Milou door m'n routines. Het ontspant, voelt goed en geeft energie (yoga met milou). Wanneer ik last van mijn maag heb, doe ik speciale yoga voor maagklachten, wat me ook echt goed doet. 

- buikademhaling. Zelf ben ik ook geschoold ademhalingstherapeute en ken ik de kracht van de ademhaling. het helpt fantastisch als je overprikkeld om rustig naar je buik te ademen, maar ook wanneer je niet overprikkeld bent is het van groot belang. Wanneer je rustig inademt, je adem even vasthoudt en dan rustig uitademt, met bijvoorbeeld handen op je onderbuik (waar de aandacht is gaat de ademhaling naartoe) geef je je zenuwstelsel het signaal dat het goed en veilig is, het activeert je natuurlijke rempedaal. Ook helpt het even te stil te staan en te voelen hoe het met je is. Even inchecken. Eigenlijk zou iedereen dat regelmatig moeten doen. 

- goed slapen, is van levensbelang. sinds de covid wel eens moeite met inslapen maar wanneer ik boven de tijd neem om even te lezen, moe te worden en vooral niet op een scherm te zitten gaat dat prima. Gelukkig maal ik niet meer zo, en heb ik door middel van acceptence en commintment therapy wel geleerd om m'n hoofd te begrijpen en gerust te stellen of niet zo serieus te nemen. Ook neem ik een supplement Rhodelia, van een plantje, wat rustgevend op het zenuwstel werkt maar ook zorgt voor minder stemmingswisselingen en meer rust in mijn hoofd. Heel soms als het slapen nog moeilijk gaat doe ik de avond danksbaarheidsmeditatie van Labee haar programma en slaap ik zo in. 

- weinig schermtijd, die schermen zijn zo funest voor je brein en overprikkeling. dit is wel een lastige want mijn contact met de buitenwereld is nu ook grotendeels via whats app en social media. Dus regelmatig bewust wegleggen en niet scrollen op pagina's. daar kan mijn brein echt slecht tegen op het moment. 

- muziek luisteren. Muziek heeft echt effect op je mood! vrolijke leuke muziek geeft me positieve energie. ook kan rustige kalmerende muziek helpen bij overprikkeling. Het liefste gebruik ik de muziek om even lekker mee te zingen. Positieve stofjes creëren. 

- bewegen. Het is niet voor niets dat Erik Scherder zo pleit voor beweging van iedereen. Op slechte dagen of na terugval is het bijna niet mogelijk.  Maar zodra het kan, ga ik weer in beweging. Beginnen weer met kleine blokjes wandelen en steeds uitbreiden. kleine spieroefeningen, yoga en heb een nieuwe hometrainer om eerst zonder weerstand te fietsen en dan hopelijk vanzelf de weerstand wat te verhogen. Ik kon bij terug door de pijnen in mijn spieren en de zwaarte eigenlijk niet bewegen. Ik gaf me er bij neer tot het wegtrok en nam extra magnesium. Gelukkig ga ik naar de accupunctuur want daar heb ik geleerd dat bij post virale infecties je lichaam een tekort heeft aan bepaalde eiwitten/aminozuren en dat die de pijnen in je lijf en spieren veroorzaken. Ze heeft me Acetyl-L-Carnitine geadviseerd. Ik heb het direct besteld en nu een paar dagen geen voelen m'n spieren alweer aardig normaal. Heel bijzonder blijf ik zulke dingen vinden!

 

Gister had ik even een off day met veel last van mijn maag en mijn stemming, maar vandaag na een goede nacht goed opgestaan, gemediteerd en gewandeld. Nu zo het scherm uit en de zon in zolang hij nog schijnt! Ook fijn om te kunnen delen wat ik al doe voor balans, en wat misschien anderen kan helpen.

Ik ben heel nieuwsgierig wat iedereen al zelf doet voor zorgen voor een gezond brein en zenuwstelsel. In deze tijd en maatschappij van drukte en perfectie staat iedereen onder druk. Het boek "overprikkeld brein" vind ik echt een aanrader voor iedereen. Iedereen die interesse heeft balans, goede zelfzorg of slecht slaapt, veel piekert, te druk is, stress ervaart.....doe er wat mee! 

 

Iedereen een fijne dag en tot snel weer!

Co

 

Reactie plaatsen

Reacties

Pierre Neven
2 jaar geleden

Zo Corine ook nu is jouw blog weer heel
interessant en vooral vol met praktische tips en wetenswaardigheden waar menigeen zijn voordeel mee kan doen. Mooi dat je de opgedane kennis uit de verschillende therapieën deelt. Heel veel sterkte! Grtjs Mia en Pierre

Nynke Van Amerongen
2 jaar geleden

Fijn te lezen wat je allemaal doet. Je vraagt ook wat wij doen om een gezond brein en zenuwstelsel te behouden. Ik mediteer ook. Ik maak gebruik van een meditatie-app. Daarnaast doe ik 2x per week aan krachttraining en ik doe ook regelmatig yoga. Ik maak gebruik van yogakaarten. Ik trek 10 kaarten en die oefeningen doe ik dan. En weet je, ik trek die yogakaarten niet voor niks. Mijn lichaam heeft op dat moment die oefeningen nodig. Niks zweverig aan hoor Co. Ga lekker zo door lieverd! Succes 💜